perjantai 14. elokuuta 2015

Kastikekokeilu MasterChefin innoittamana

Olen koukussa Masterchefiin,jonka täkäläisen version 5. kausi on parhaillaan menossa.Viime vuonna en seurannut kilpailua sillä silloin kilpailussa kilpailivat julkkikset ,joka  ei niin kiinnostanut. Täkäläinen Masterchef on todella värikäs ja   tänä vuonna taso on erittäin korkea.Ohjelma oli ainakin pari vuotta sitten kaikkein  katsotuin TV-ohjelma täällä. Jännää on että 12 loppukilpailijan joukossa on myös  pohjoismainen panostus,jopa 2 henkilön muodossa: Ruotsista kotoisin oleva Mischa joka putosi pois ohjelman puolivälissä ja sitten feikki-ruotsalainen joka  pääsi kilpailuun prinsessakakun ansiosta ja putosi pois jo ennen hurmuri-Mischaa mutta pääsi takaisin kilpailemaan viime jakson kaksintaistelussa,jossa kaksi jo pudotettua kilpailijaa kilpaili pääsystä takaisin ohjelmaan. Feikki-ruotsalainen? Täkäläinen mies joka kuulemma ihastui 4 vuotiaana ABBAn ruotsalaisiin lauluihin,oppi ruotsinkielen ja puhuu riikinruotsia täysin uskottavasti  ilman että on asunut Ruotsissa,  ja jopa puhuu hepreaa ruotsalaisella korostuksella mikä on todella ärsyttävää!  Tällainen tapaus tietenkin herätti kiinnostusta myös Ruotsissa,ja Dagens Nyheter-lehdessä olikin juttu ja kuva tästä feikki-ruotsalaisesta;D
Erikoista täkäläisessä Masterchef-kilpailussa on myös se että lähes kaikki kilpailussa käytettävät ruoka-ainekset ovat täällä valmistettuja eli lähiruokaa. Muutama jakso sitten yksi tuomareista piti kilpailijoille lyhyen kastike-workshopin ja kilpailijoiden piti sitten luoda annos käyttämällä vähintään 2 kastiketta tietyssä annoksessa.Inspiroiduin jaksosta ja tein jalopeñokastiketta mukailevan kastikekokeilun: minulla ei ollut jalopeñososetta,jolla kastikkeesta olisi tullut vieläkin parempi mutta ihan hyvä tästäkin tuli.Kastikkeen juju on se että se on täysin rasvaton mutta kuitenkin emulsiomainen ,kiitos ksantaanin.Olen vuosia käyttänyt ksantaania : mm. vegaanijäätelöissä ja gluteenittomassa leivonnassa mutta ei ehkä olisi heti tullut mieleen  käyttää sitä tällaisessa kastikkeessa.  Kastike maustoi rapeaksi paistettua tofua ja pidin tuosta  ideasta että ksantaanin avulla nestemäisistäkin aineksista saa hyvän emulsion:)

Rasvaton mutta emulsiomainen chilikastike

  • 15 gr tuoreita korianterin lehtiä
  • 55 gr paloiteltua vihreää chiliä (siemenet poistettu)
  • 2½ rkl limen mehua
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1/3 tl ksantaania
Soseuta korianteri ,chili ,valkosipuli sekä limemehu.Siivilöi niin että kaikki neste irtoaa.  Lisää nesteen joukkoon ksantaani ja blendaa emulsiomaiseksi.  Minulla ei siis  ollut jalopeñoja,mutta jos osan chilistä korvaa jalopenon palasilla niin kastikkeesta tulee vieläkin parempi. Kiinteän tofun olin leikannut kuutioiksi ,kierittänyt sitä  riisijauhoissa ,johon olin lisännyt suolaa ,ja sitten paistanut öljyssä rapeaksi. Kastike oli tosi hyvää suupalakokoisten tofukuutioiden kanssa.
Ruisleivän himo kasvoi yhtenä päivänä suureksi;niin että oli pakko tehdä ruisneliöitä,joista tuli tosi hyviä:)

10 kommenttia:

  1. Ainoa Master Chef mistä en tykkää on jenkkien versio. Siellä kaikki kilpailijat ovat niin ilkeitä toisilleen.
    Näyttääpä taas niin hyviltä nämä ruuat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi: Olenkin nähnyt sieltä pari jaksoa ja totta puhut;täällä kilpailijat taas auttavat toisiaan mikä on tosi kivaa.Suomalaisen Masterchef.-jakson näin kerran (sehän ei näy ulkomaille)ja pidin sitä vähän tylsänä,ehkä koska olin tottunut täkäläiseen versioon. Kiitos:)

      Poista
  2. Minäkään en pidä USAn Mastercefistä juuri siksi, että kilpailijat ovat kerta kaikkisen kammottavia toisilleen eikä niissä tuomareissakaan ole kehumista... Ja Suomen versio on kyllä todella tylsä. Muistaakseni eka kausi oli paras, sitten muuttui paljon tylsemäksi ja kaikessa oli jotenkin hätäinen ja sutaistu tunnelma.

    Sen sijaan Masterchef Australia on aivan huippu! Itse asiassa varmaan paras sarja ikinä! Kilpailijat auttavat toisiaan ja tuntuvat oikeasti ihmisiltä ja tuomarit ovat myös aivan mahtavia! Yhtään jaksoa ei voi tuosta ohittaa! Israelin versio kuulostaa varsin mukavalta myöskin, tuskin näytetään koskaan täällä, mutta voihan sitä aina toivoa. :)

    Oli muuten ihan uusi juttu tuo ksantaani kastikkeessa. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria:täällä tosiaankin pidän siitä miten kilpailijat kannustavat ja auttavat toisiaan:) Ja tuomarit ovat myös hyviä ja persoonallisia . Se Suomen MasterChefin jakso sai minut melkein haukottelemaan... Olenkin kuullut kehuttavan tuota Australian Masterchefia,mutta mielestäni tämä täällä on vieläkin huipumpi,harmi ettei sitä käännetä ja näy muualla.Myös tuo lähiruokajuttu on huippu mutta sellaista ei voi joka maassa toteuttaa. Ksantaani on mahtava aines tosiaankin:)

      Poista
  3. Kiva kastikevinkki. Psylliumian olen kokeillut, mutta ksantaani on uusi juttu,

    VastaaPoista
  4. Outi,on kyllä jännää miten ksan taani emulsifoi nesteen:)

    VastaaPoista
  5. Kaikkea se fanitus teettää, feikkiruotsalaisiakin! Aussiversio on mua koukuttanut välillä, mutta harmia vaan kun konseptina se vie tosi paljon aikaa kun ryhtyy oikein katsomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merja:sanopas muuta....feikki-ruotsalainen putosi sitten äsken lopullisesti pois äsken päättyneessä jaksossa. Aussiversion yhden jakson latasin kerran ,pitäisi katsoa jos löytyisi lisää.

      Poista
  6. Hei,

    Onko tuon ruisleivän ohje jossain edellisissä postauksissasi?

    -Annika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annika,ei ole mutta käytin tätä ohjetta pohjana
      http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/75687/pehme%C3%A4t%20ruispalat/
      Minulla ei ollut ruisrouhetta joten laitoin enemmän ruisjauhoa kuin ohjeessa ja korvasin osan ruisrouheesta myös ruismaltailla.Hyvää tuosta tuli:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...