perjantai 16. marraskuuta 2012

Indonesialainen maapähkinäkeitto

Löysin ihanasta Matkonation-blogista ohjeen indonesialaiselle maapähkinäkeitolle,jota teki heti mieli tehdä vaikken olekaan mikään suuri keittojen ystävä. Keittokirjatoimittaja  Danyan ja valokuvaaja Deannan kaunis blogi ilmestyy hepreaksi,mutta myös englanniksi,tuossa linkin takaa. Ohje on täkäläisesta  "44"-nimisestä ravintolasta,jossa tarjoillaan paljon aasialaisvaikutteista ruokaa.Olen jo pitkään halunnut mennä Danyan ja Deannan järjestämälle ruokavalokuvauskurssille,mutta kurssi on jakautunut 4 päivälle ja aika kallis.Minä taas mielleläni osallistuisin sellaiselle yhden päivän kurssille,mutten ole löytänyt sopivaa tarpeeksi läheltä. Keittoa varten minulla olikin suurin osa aineksista kotona,mutta lähivihanneskaupasta ei löytynyt kaffir-limen lehtiä eikä sitruunaruohoa,joten piti vähän improvisoida.Muutin myös mitat desilitroiksi.

Indonesialainen maapähkinäkeitto( 3 -4 annosta)
  • Noin 5 dl  hienoksi raastettua porkkanaa
  • 5 rkl hienoksi silputtua kevätsipulia
  • 5 rkl hienoksi silputtua inkivääriä
  • 2 rkl hienoksi silputtua valkosipulia
  • 1 pieni chili,ilman siemeniä ja hienoksi silputtu
  • noin 2½ dl sokeritonta maapähkinävoita
  • noin 1 rkl soijakastiketta
  • noin litra vihanneslientä  (minulla oli valmiina pakkasessa)
  • 2 limesitruunan raastettu kuori (tai kourallinen kaffirlimen lehtiä ja 3 sitruunaruohoa)
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • soijakastiketta tai kalakastiketta,maun mukaan
Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota porkkanaraastetta alhaisella lämmöllä kunnes se on pehmentynyt,noin 3 minuuttia.Lisää kevätsipuli,valkosipuli,inkivääri ja chili ja jatka paistamista kunnes tuoksuu kunnolla (ihanat tuoksut).Lisää nyt maapähkinävoi ja soijakastike ja lisää kasvislientä vähitellen keittoon.Sekoita tasaiseksi vispilällä. Lisää raastettu limenkuori (tai kaffirlimenlehdet ja sitruunaruohot).Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä ,ilman kantta,noin 40 minuuttia,välillä sekoitellen. Tarkista maku lopussa ja lisää soija-tai kalakastiketta maun mukaan.Koristele tuoreen korianterin lehdillä. Tämä keitto oli hurjan hyvää ja se meni heti suosikkilistalleni:makujen harmonia oli todella hyvä:) Keitto on vegaaninen ja vegaanisuudesta puheenollen;Israelin juuri alkaneessa 3.kauden MasterChefissä on vegaanikilpailija!
hätäisesti otettu salakuva hevi-puolella....
Menin eilen lähialueen jättimarkettiin (samaan,josta postasin täällä),ja sen erilliselle hevi-osastolle jossa näin todella suuria kookospähkinöitä,ei sellaisia kuivia käppyröitä kuten yleensä. Koska yksi maksoi yli puolitoista euroa ja kahdella eurolla sai 2 ,niin tottakai ostin kaksi mukaan.
Matkalla kotiin ajattelin,että nämä ovat varmaankin nuorempia kuin yleensä tuolta löytyvät ja niin ne olivatkin: sisällä oli todella runsaasti kookosvettä,kova kuori meni helposti rikki sekä kookoslihan sisäpuoli oli vielä pehmeää kuten ihan nuorissa kookospähkinöissä. 
Innostuin tämän jälkeen ostamaan vielä 4 kookospähkinää lisää,mikä oli vähän hullua.Kuivuri onkin ollut nyt päällä,kun kuivattelen kookoshiutaleita.Niitä pitää ensin liottaa ja puristaa niistä kookosmaito(jota sitäkin on nyt runsaasti,samoin kuin kookossosetta,3 pähkinää vielä avaamatta),sillä jos hiutaleissa on vielä paljon rasvaa jäljellä,härskiintyvät ne nopeasti.

28 kommenttia:

  1. No tämähän on just sellainen keitto, johon minä hullaantuisin! Olen käyttänyt maapähkinävoita sellaisessa hummus-vaikutteisessa lanttu-kikhernekeitossa ja se oli ainakin hyvää :)

    VastaaPoista
  2. Anni Minerva:minä ainakin hullaannuin tähän,oli sen verran hyvää ,ja takuulla teen tätä uudestaan lähiaikoina:)

    VastaaPoista
  3. Onpa mielenkiintoinen keitto! Tuotahan on ihan pakko testata, toivottavasti löytyy sopivaa maapähkinävoita... En ole valikoimiin paljoa perehtynyt.

    VastaaPoista
  4. Keitto kuulostaa niin herkulta, että pakko tehdä heti kun saan sitruunaruohoa hankittua!!

    VastaaPoista
  5. Maapähkinää en olekaan varmaan käyttänyt vielä mihinkään ruoanlaitossa. Tämä maistuu varmasti ihanan täyteläiseltä! Kaffir-lime antaa kyllä itämaisille mauille "sen jonkin" ja onkin yksi lempimausteistani. Harmillisen vähän sitä tulee silti käytettyä, kun on pakkasessa ja en aina muista sen olemassaoloa.

    VastaaPoista
  6. Keitothan ovat hyviä, usein terveellisiä, edullisia etc. Olen aivan hulluna Maipin kasvissosekeittoon ja hän tarjoaakin sitä usein alkukeittona, kun on minun vuoroni lounastaa hänellä.

    Eihän tämä vain hummukselta maistu...;-)

    VastaaPoista
  7. Jokihaka:tämä oli tosi hyvää;)Ja maapähkinävoita on helppo tehdä itsekin maapähkinöistä,jos vaan on hyvä monitoimikone.Ja jos ei,niin Lidlin maapähkinävoi ei ole hullumpaa....

    Koo:mullahan ei tuota sitruunaruohoa eikä kaffirlimeä ollut,mutta ihan limenkuorellakin oli mielettömän hyvää.Seuraavan kerran sitten kokeilen ihan noilla oikeilla aineksilla.

    Hovkonditorn:tackar,det var gott:)

    Paula;minä pidän tosi paljon maapähkinävoista ja käytän sitä myös tofun kanssa välillä.Tämä keitto oli ihanan täyteläinen ja maut olivat siinä tosi hyvät:) Kaffirlimeä pitää kyllä hankkia sitten kun teen tätä uudestaan.

    Leena;minä vähemmän suosin keittoja mutta kylmän tullen välillä nekin maistuvat.Tänään tosiaan täällä taas lämmintä eli hellettä mutta onneksi kuivaa niin ettei hikoa.Ei kuule maistunut lainkaan hummukselta,vaan oli tosi hyvää.Sinäkin tykkäisit tästä....

    VastaaPoista
  8. Tosi kiinnostava ohje. Ja näyttääpä olevan juuri minun makuni mukaisia aineksia keitossa. Maapähkinävoi antaa varmasti mahtavan täyteläisyyden, vaikka keitosta kyse onkin.
    Siskoni on kertonut tehneensä menestyksellä punajuurikeittoa, johon tuli maapähkinävoita. Sopii näköjään melkein kaikkeen.

    VastaaPoista
  9. Luulen, että pitäisin tuosta keitosta.

    VastaaPoista
  10. Kiitos keittovinkistä, kuulostaa ihanalta :)

    VastaaPoista
  11. Onpa mielenkiintoisen kuuloinen ohje, tätä maistaisin oikein mielelläni ! Harmillista, että tuoretta korianteria ssa niin huonosti näistä meidän kaupoista, samoin kevätsipulin saaminen ainakin nyt on kyseenalaista.

    VastaaPoista
  12. Paula:tässä oli ainekset just sellaiset,että maistui tosi ihanalle.Tekee mieli tehdä jo lähiaikoina uudestaan,pitää vaan ostaa tuota sitruunaruohoa ja kaffiria,jota tänään ei ollut.Tosin oli erinomaisen hyvää myös limenkuorella.

    Unelma:minäkin luulen,että pitäisit tuosta:)

    Milma:ole hyvä vaan,oli tosi herkullinen keitto:)

    Petriina:jos ei löydy kevätsipulia,niin varmaan tavallinenkin sipuli kävisi.Ja korianterin puutekaan ei tee tästä keitosta huonoa..

    VastaaPoista
  13. Eikä, vaikuttaa ihan täydellisestä keitolta! Pakko ehkä ostaa tarvikkeet viikonlopun aikana.

    Mua aina naurattaa nuo kookospähkinöiden "naamat", hämmentyneet katseet näilläkin yksilöillä :D

    VastaaPoista
  14. Nonnis;tämä oli todellakin ihana keitto:)
    Ja hih,tuolla taaimmaisella kookoksella onkin tosi hämmentynyt ilme;D

    VastaaPoista
  15. Ihana keitto ja kiinnostava blogi. Varmasti valokuvauskurssikin olisi huippu. Tuon tapaisilla aineksilla teen joskus raw-keittoa, jossa maapähkinävoi toimii myös hyvin.

    VastaaPoista
  16. Tintsu:olikin tosi hyvää:)

    Outi:Olisikin kiva osallistua,jos olisi lyhyempi kurssi,he ovat tosi hyviä opettajia. Maapähkinä raw-keitossa,en ole kokeillut paahtamattomia pähkinöitä jauhaa maapähkinävoiksi.

    VastaaPoista
  17. Tämä menee testattavien reseptien listalle oitis ja kiilaa siellä aivan kärkeen! Keitto + maapähkinävoi = paras keino ennaltaehkäistä syysmasennus :)

    VastaaPoista
  18. Martina:mulla on vielä aika hyvässä muistissa tuo marraskuun pimeys joten toivottavasti tällä keitolla saa siihen vähän lohtua;D

    VastaaPoista
  19. Hyvän näköistä keittoa. Maapähkinävoi on myös vähän sellaista, etten koskaan oikein keksi mihin sitä käyttäisin. Joskus aina syön sitä turkkilaisen jogurtin kanssa. Tahini-purkin sain nyt tyhjäksi, ja sinun reseptilläsi tehtyjä bataatteja tässä juuri syön samalla. Toistamiseen tuli jo tehtyä, ja uusi purkki tahinia täytyy ostaa.:)

    VastaaPoista
  20. Maistuis varmaan sullekin:itse pidän tosi paljon maapähkinävoista ja se on ihana esim. kastikkeista,kuten usein teen tofun ja kasvisten seuraksi.Kiva kun olet tykännyt niistä bataattitikuista:) Tahinikin on tosi monikäyttöinen aines:)

    VastaaPoista
  21. No, sinä tiedät, että rakastan keittoja, joten tämän ohjeen nappaan varmaan talteen. Tykkään myös kovasti pähkinävoista. Teimme sitä usein itse Afrikassa, lihamyllyllä. Oletko kokeillut?

    Olipa kaunis blogi linkin takana :)

    VastaaPoista
  22. Omenaminttu;juu olenhan minä sen huomannut;D Mnäkin tykkään maapähkinävoista ja olen aina välillä tehnyt sitä itse,mutta ihan monitoimikoneella,vaikka omistankin lihamyllyn(tuli mikserini kylkiäisenä,enkä ole sitä vielä koskaan käyttänyt..) Danyan ja Deannan blogi onkin tosi kaunis:)

    VastaaPoista
  23. Gorgeous soup Yaelin! And it looks like those coconuts were such a bargain too! :D

    VastaaPoista
  24. Lorraine:the soup is gorgeous indeed and the fairly young coconuts were a good deal:)

    VastaaPoista
  25. Oi mitä herkkua!!! Kiitos ihanasta reseptistä ja inspiraatiosta Yaelian!

    VastaaPoista
  26. Nina Bille:kiitos:) Tämä oli sellaista namia jota takuulla teen uudestaankin:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...