perjantai 3. helmikuuta 2012

Kuivatut hedelmäsuikaleet ja rullat



Täällä vietetään ensi keskiviikkona TuBishvat-juhlaa eli puiden uutta vuotta.Silloin on tapana istuttaa uusia puita ja kasveja ja syödä kuivattuja hedelmiä. Kaupat ja torit ovatkin juuri nyt täynnä kuivattujen hedelmien kojuja.Mutta,monet kauniin väriset kuivahedelmät ovat kauniin väriset niihin laitettujen lisäaineiden,kuten  sulfiittien johdosta.Sulfiitit eivät ole terveelle ihmiselle vaarallisia,mutta astmaatikot voivat oirehtia niiden vuoksi.Moniin kuivahedelmiin lisätään myös sokeria. Päätin tehdä hieman erilaisia kuivahedelmiä tällä kertaa ja kuivuri onkin hurissut koko viikon! Väreistä tuli hyvin maanläheisiä,mutta minusta ne ovat kauniita.
Kuivattelin hedelmäsoseita ensin levyiksi,jotka sitten käärin rulliksi.Osan rullista leikkasin suikaleiksi,ja vien niitä tutuille lapsille;vähän terveellisempi karkki! Ja hyvän makuista. Makuyhdistelmiä hedelmäsuikaleissa/rullissa on 4 erilaista:

1. Banaani+taateli: käytin näihin rulliin noin kilon kypsiä banaaneja ja 14 medjoul-taatelia. Taatelit liotin ensin vedessä ,ja kaadoin myös liotusveden blenderiin sekoitusvaiheessa.Lopuksi lisäsin ruokalusikallisen psylliumjauhetta.Ratamonsiemenistä jauhettu psyllium turvottaa seosta,lisää kuitua ja mielestäni myös vaikuttaa rullan taipuvuuteen. Olen lisännyt sitä kaikkiin hedelmärulliini.Lisään sitä loppuvaiheessa,annan sen turvota soseessa ja vasta sen jälkeen levittelen sosetta kuivurin levyjen pinnalle. Banaani ja taateli ovat itsessään jo niin makeita,että mitään lisämakeutusta nämä rullat eivät tarvinneet.

2. Mango:Soseutettua mangoa ,steviaa sekä luomuagavea,ja psylliumia.

3. Omena-hunaja-kaneli: Noin kilo luomuomenia (käytin Granny Smithiä),4 ruokalusikallista hunajaa,steviaa ,kanelia pari teelusikallista sekä ruokalusikallinen psylliumia.Nämä olivat suosikkejani.Niissä oli hieman kirpeyttä,johtuen käyttämistäni omenista,mutta pidän kirpeästä.Jos käyttää makeampia omenia,jää tuo kirpeys pois. Mietin,olisiko muutama tippa sitruunamehua tuottanut vaaleampia rullia.....

4.Appelsiini-banaani: Näihin käytin kilon luomuappelsiineja. Kuorin appelsiinit ja poistin mahdolliset valkoiset osat (siemeniä ei ollut).Raastoin myös hieman kuorta joukkoon. Laiton appelsiinit sellaisenaan tehosekoittimeen ja lisäsin hetken mielijohteesta pari ylikypsää banaania,jotka piti jo käyttää pois. Makeutin seosta  agavella ja stevialla.Näistäkin tuli tosi hyviä,mutta olisin voinut hieman lisätä makeutta.Koska banaania oli vain vähän verrattuna appelsiineihin,ei sen maku dominoinut liikaa.Psylliumia tuli taas yksi ruokalusikallinen mukaan.
Mansikoistakin teki mieli tehdä rullia,mutta niiden kilohinta on vielä liian korkea,joten se saa odottaa...

19 kommenttia:

  1. Kuivatut hedelmät on hyviä ja tällaisessa muodossa varmasti tosi kivoja. Hyviä makuyhdistelmiä!:)

    VastaaPoista
  2. Kmsu:Kuivatut hedelmät ovatkin nameja ja tällä tavoin tehtynä vähän erilaisia.Helppo ottaa mukaan vaikka retkille tai nauttia liikuntasuorituksen jälkeen:)

    VastaaPoista
  3. wau, onpa hauska idea. Meillä ei tosin ole tuollaista kuivuria. Onnistuukohan esim. uunissa...?

    VastaaPoista
  4. Kaikki yhdistelmät kuulostavat aivan ihanilta. Pitäisiköhän ruveta jotain kokeilemaan uunissa?

    VastaaPoista
  5. Cooking Delicious Dreams:pitäisi onnistua uunissakin,ihan alhaisimmassa lämpötilassa ja uuniluukku vähän auki.Mutta siihen(myös kuivuriin)menee useita tunteja...

    Rita:Ovat nameja nämä,ja etenkin kirpeä omena:) Kyllä uunissakin voi tehdä,alhaisessa lämpötilassa.

    VastaaPoista
  6. Oi, miten ihania hedelmäkarkkeja! Jahka saan kunnon blenderin, meilläkin tehdään näitä. Nam!

    VastaaPoista
  7. Aah! Tällaisia onkin jo pitkään pitänyt kokeilla. Hiidenuhmalle vinkkaisin, että jo sauvasekoittimella pääsee pitkälle. Itse teen sillä kaiken soseutuksen.

    VastaaPoista
  8. Oh wow, this looks like such a delightful recipe!!

    VastaaPoista
  9. Olen aina ihaillut hedelmärulliasi! Ne muutamat kerrat kun olen itse kokeillut, ovat olleet aivan ihania. Tulee kuitenkin usemmiten syötyä hedelmät ihan sellaisenaan.

    VastaaPoista
  10. Oi nam!!! Otan heti ohjeen talteen. Tyttäreni ei syö lainkaan karkkia, näistä hän tykkäisi varmasti.

    Otin muuten tuon fenkolireseptisi myös heti talteen. Fenkoli on ihanaa.

    VastaaPoista
  11. Hiidenuhma:ihania hedelmäkarkkeja onkin,etenkin tuo omppuversio:) Ja todellakin voi ihan sauvasekoittimenkin avulla soseuttaa,kuten tuolla mainitsee Paula:)

    Paula:Kiitos ja oikeassa olet;sauvasekoittimellakin pärjää ihan hyvin:)

    Katherine:these are really really yummy!

    Okriina:kiitos:) Tuoreet hedelmät ovat tietysti parhaimmillaan ihan sellaisenaan,mutta näitä on kiva tarjota lapsille karkkien sijaan ja muutenkin tykkään ottaa mukaan kuntosaliin ja tankata näillä sitten energiavajausta;D

    Omenaminttu:Sepäh on mahtava juttu,että tyttäresi ei lainkaan syö karkkia.Mutta näitä voikin syödä ihan hyvällä omalla tunnolla:)Ja kiitos,fenkoli oli tosi hyvää noin tehtynä:)

    VastaaPoista
  12. Näyttääpä hauskoilta herkuilta. Kuivurille olisi kyllä käyttöä, pitäisi varmaan hankkia sellainen, vaikka tilaa meillä on kyllä aivan liian niukasti.

    Ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle =)

    VastaaPoista
  13. Birgitta:Jeps,kivoja ja hyviä! Etenkin tuo omppuinen oli ihana! Kuivuri on kyllä kätevä laite;Suomesta saa peruskuivureita halvallakin. Täällä ovat vähemmän tunnettuja.Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

    VastaaPoista
  14. Sinulla on täällä aina kaikkea mielenkiintoista kuten nytkin nämä namit...

    VastaaPoista
  15. Marleena;kiitos,ja kiva jos löytyy joku kiva ohje täältä:)

    VastaaPoista
  16. Yum, I love dried fruit!

    I'm lucky, my local greengrocer stocks the naturally dried fruit as well as the ones with the sulphites. The natural ones don't look as pretty but they taste wonderful! My new favorite is dried mango - delicious!

    PS Thank you for your kind words yesterday, and I implore you, if you aren't familiar with inflammatory breast cancer, please read the link I included in my post and consider sharing it with your followers. IBC is so aggressive that if you don't know what the symptoms are by the time you realize you've lost critically important time.

    VastaaPoista
  17. Your pictures looks healthy and yummy, I hope I can try and make it, thanks for your sharing

    VastaaPoista
  18. Herkullisia ohjeita! Mietin että miten näitä kannattaisi säilyttää ja kuinka pitkä max säilytysaika?

    VastaaPoista
  19. Una,aika kauan nuo kuivatut jutut kestävät jos niitä säilyttää jossain ilmatiiviissä rasiassa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...