keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Kukkakaalipihvit

Viime viikolla sain jostain pahan vatsapöpön,ja olin todella surkeassa kunnossa pari päivää. Pelkkä ruuasta ajatteleminenkin teki pahaa,ja etenkin vihreät vihannekset ja hedelmät,joista pidän niin paljon normaaliolosuhteissa;tuntuivat aivan hirveiltä. Kolmantena päivänä oli olo jo paljon parempi ja ensimmäistä kertaa teki mieli jotain muutakin kuin yrttiteetä.  Vihreä smoothie maistui ja tuntui erityisen hyvältä sinä aamuna,aatonaattona. Aatonaaton iltana olin kutsuttu suomalaiselle jouluillalliselle,ja jaksoin jo syödä jotenkuten,mutta vain kalaa ja salaattia. Sen jälkeen olo koheni vähitellen,ja elimistöni on vaatinut ainakin aamuisin vihreää juomaa,mutta koska iltaisin asunnon lämpötila menee tuonne 15-16 asteen paikkeille,vaatii elimistö silloin myös lämmintä ruokaa. Täällä on koko viikon myös vietetty Hanukka-juhlaa,johon liittyvät paitsi munkit myös kaikenlaiset öljyssä paistetut ruuat kuten erilaiset kasvispihvit,mutta itse teen kasvispihvini mieluummin uunissa.

Kukkakaalipihvit
  • noin kilon painoinen kukkakaali
  • muutama kevätsipulin varsi tai ½ tavallista sipulia
  • kourallinen tuoretta persiljaa
  • suolaa,mustapippuria
  • ripaus chilihiutaleita
  • 1 tl currymaustetta
  • ripaus juustokuminaa eli jeeraa
  • 1 luomumuna
  • 1½ dl riisijauhoa
Pese kukkakaali (tähän voi käyttää myös pakastettua kukkakaalia) ja leikkaa pieneksi kukinnoiksi. Laita kukkakaali monitoimikoneeseen,lisää sipuli,persilja sekä mausteet ja jauha kukkakaali murumaiseksi seokseksi.Lisää kananmuna ja riisijauho,ja sekoita.Riisijauhoa on hyvä olla sen verran ,että massa pysyy koossa kun siitä muovaillaan pihvejä. Laita leivinpaperi uunipellille ja öljyä se  oliiviöljyllä.Muodosta kukkakaalimassasta litteitä pihvejä ja paista niitä 200 asteen lämmössä 30-40 minuuttia.Käännä pihvit paistamisen puolivälissä.Pihvien tulee olla ruskistuneita molemmin puolin. Tarjoa lämpimänä. 
Suomalaisen jouluillallisen emännän puutarhassa kumkvattipuut olivat täynnä hedelmiä.

tiistai 20. joulukuuta 2011

Kikherneitä,mangoldia ja granaattiomenaa

Olin eilen lounaalla uudehkossa ravintolassa,jossa söin mm. kikherneannoksen,joka oli sen verran hyvää,että halusin yrittää tehdä sitä kotonakin.Ravintolan annoksen maussa tunsin sitruunaa ja juustokuminaa,ja yritin sitten parhaani mukaan toteuttaa annosta niin,että se olisi kuin ravintolassa tarjottu annos,ja aika lähelle osuinkin.

Kikherneitä,mangoldia ja granaattiomenaa    
  • 5 dl keitettyjä kikherneitä (käytin luomua)
  • 5 dl vettä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 3 mangoldin lehteä
  • ½ sipuli(minulla oli vain kevätsipulia,mutta sekin oli ihan ok)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • ruususuolaa,mustapippuria
  • 1 tl juustokuminaa
  • 3 rkl granaattiomenan hedelmäsiemeniä
  • 1 sitruuna
Minulla oli kaapissa puolen kilon pussi luomukikherneitä,ja eilen iltapäivällä laitoin ne likoamaan,ja keitin ne sitten illalla.Joukkoon laitoin ½ teelusikallista leivinsoodaa,joka hieman nopeuttaa kikherneiden pehmenemistä. Kikherneethän turpoavat reilusti,joten tuosta puolesta kilosta tuli niitä suuri määrä,ja kun olin siitä erotellut 5 dl kikherneitä,laitoin loput pakkaseen.Tämän annoksen voi hyvin tehdä kaupan valmiiksi keitetyistä kikherneistä.
Hienonsin sipulin ja leikkasin valkosipulinkynnet ohuiksi palasiksi.Mangoldin vihreät osat erottelin valkoisesta keskiosasta ja käärin mangoldinlehdet rullalle ja leikkasin ohuiksi suikaleiksi
Lämmitin öljyä pannussa,lisäsin sipulin-sekä valkosipulin  palat ja annoin niiden paistua noin minuutin,jonka jälkeen lisäsin mangoldin vihreät osat. Annoin paistua muutaman minuutin,jonka jälkeen lisäsin mausteet,kikherneet sekä veden. Yhtä hyvin tämän voi tehdä kattilassa.Annoin seoksen kiehua hiljaisella tulella kunnes yli 2/3 osaa neisteistä oli haihtunut. Ota pois tulelta ja lisää joukkoon sitruunan mehu sekä granaattiomena.Granaattiomena on annoksessa tosi nätti ja antaa kivasti myös hieman makean hapokasta makua,mutta sen voi myös jättää pois.
Tässä sitten se ravintolan annos ,josta sain inspiraation.Se oli itse asiassa pääruoan sivuannos,eikä siitä veloitettu enempää,vaikken ottanutkaan pääannosta.
Olin jo pitkään halunnut käydä viime kuussa avatussa ravintolassa,Yonassa,Jaffan satamassa.Ravintolassa tehdään melkein kaikki itse,eli heillä on oma savustamo,leipomo ja myös jugurtti ja ricotta tehdään itse paikan päällä.Tila on ihanan avoin ja ikkunoistä näkyy Välimeri. Minua viehättivät nuo isot purkit kaikenlaisine säilykkeineen hyllyllä. Ravintolan sivut eivät vielä näytä olevan valmiit ,mutta lisää kuvia ravintolasta ja annoksista  on täällä.
Pidän ravintoloista ,jossa näkee kokit hommissa;D
Emme olleet ystäväni kanssa hyvin nälkäisiä,joten tilasimme vain alkupala-annokset (ja minä myöhemmin sen kikherneannoksen) sekä leipäannoksen.Monet ravintolat täällä ovat alkaneet ottamaan maksua leivästä,mutta silloin se tarkoittaa todella hyvää leipää sekä muutamaa levitettä. Syön leipää äärimmäisen harvoin,mutta tämä leipä oli ihanan lämmintä ,hyvää ja kuori rapeaa. Mukana tuli annos paikan omaa jugurttilevitettä sekä tuo chili liemessä ,joka oli todella hyvää,ja johon dipattu leipäpala maistui todella hyvältä.
Paikan vesikannu oli aivan mielettömän ihana,olisin halunnut tuollaisen kotiin! Ravintolan kaikki astiat on suunniteltu juuri tätä ravintolaa varten.
Ja ne meidän alkupalat....otimme kummatkin samanlaisen annoksen,eli sardiineja yrttisellä pistaasipähkinätäytteellä.Pieni,mutta niin herkullinen annos,joka tuotiin pöytään pienessä puulaatikossa,jossa oli terrakottainen astia sardiineilla. Jotkut alkupalat tässä ravintolassa tarjoillaan kauniista lasipurkeista,joita voi nähdä ylemmän kuvalinkin takana.Tähän ravintolaan menisin mielelläni toistekin.
Pois lähtiessä näimme sisääntulo/ulosmenokäynnin kohdalla ison korin täynnä mandariineja,ja mietimme,että olivatko ne mahdollsesti tarkoitettu ravintolan vieraita varten...No ,se jäi kysymättä...

lauantai 17. joulukuuta 2011

Pienet bataattiomenakakkuset

Tehdessäni muutama postaus sitten bataattinamuja ihastuin bataatin ja omenan makuyhdistelmään,ja sen pohjalta ideoin nämä pienet raw-kakkuset. Makeus näihin kakkusiin tuli pelkästään kasviksista ja hedelmistä ja minusta sen enempää makeutta näihin ei kaipaakaan.

Pienet bataattiomenakakkuset
  • 1 bataatti
  • 2 omenaa (käytin 2 suurehkoa luomu Granny Smith-omenaa)
  • 8 medjoul-taatelia +vettä liotukseen
  • 1 rkl piparimaustetta
  • 1½ rkl tiivistettyä omenamehua
  • 1 dl idätetyistä tattareista jauhetttua jauhoa
  • 2 dl mantelijauhoa
  • 1 tl psylliumkuitua
Kuori ja raasta bataatti hienon hienoksi raasteeksi.Tee sama omenoille.Kaada taateleiden päälle sen verran vettä että ne peittyvät,ja anna niiden liota vähintään tunnin. Jauha taatelit soseeksi lisäten liotusvettä niin,että syntyy paksuhko sose.Lisää sose sekä tiivistetty omenamehu raasteen joukkoon ja lisää myös piparimauste,tattarijauho,mantelijauho sekä psyllium.Anna taikinan seistä noin varttitunnin. 

Laitoin taikinaa ihanaan silikoniseen lumihiutalemuottiin,jonka ostin Helsingissä viime talvena. Laitoin koko muotin kuivuriin ja kuivatin kakkusia siinä yön yli. Seuraavana aamuna  poistin kakkuset muotista ja annoin niiden kuivahtaa vielä kuivurissa kunnes niiden pinta oli kuivunut.  Laitoin kakkusille myös kuorrutuksen ,johon tuli lucumaa,kaakaovoita,lesitiiniä,steviaa ja hieman cashewpähkinöitä.Kakkusista tuli hurjan hyviä,eli bataatiin ja omenan liitto toimii;D
Eilen kävin Tel Avivin satamassa maatilatorilla.Aurinko paistoi,oli normaalia lämpimämpää ja ihmisiä oli massoittain liikkeellä. Tässä kojussa myytin isoja sharon-hedelmiä. Sharon on persimonin tai kakin täällä kehitetty muoto,jossa ei ole parkkihappoa eikä siemeniä,ja sen voi syödä myös raakana.
Ostin vain yhden hedelmän,mikä myöhemmin harmitti,sillä se oli niin hyvää! En pidä pehmeistä persimoneista,vaan tällaisista kovista ja makeista,joista voi syödä koko hedelmän,myös kuoren.
Nyt on myös artisokkien aika.

maanantai 12. joulukuuta 2011

Tahna munakoisosta ja paahdetuista vihanneksista

Bongasin täkäläisestä blogista herkulliselta kuulostavan tahnan,jonka valmistin,pienin muutoksin. 
Tahna munakoisosta ja paahdetuista vihanneksista

  • 2 munakoisoa (käytin täkäläistä heirloom-munakoisoa,joka oli tosi suuri,ja melkein vastasi 2 tavallista munakoisoa)
  • 1 sipuli,paloiteltu suuriksi paloiksi
  • 2 punaista paprikaa paloiteltuna
  • 1-2 tomaattia halkaistuna
  • 2 valkosipulin kynttä
  • ruususuolaa,mustapippuria
  • muutama rkl hyvää oliiviöljyä

Halkaise munakoisot ja sivele niiden pinta öljyllä.Asettele paloitellut vihannekset päälle (tai erikseen) ja valele nekin öljyllä. Paahda uunissa 200 C-asteessa noin puolisen tuntia.Laita paprikapalat hikoilemaan joko suljettuun astiaan tai muovipussiin,jonka jälkeen kuoret irtoavat niistä helposti. Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen;lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.Hyvää oli ja koska olin laittanut tahnaa reilusti,lisäsin osaan tahinia ,ja sepä vasta hyvää olikin:)


Mansikka-aika alkoi täällä jo joku aika sitten,mutta vasta tänään ostin ensimmäisen rasialliseni.Ovat näin sesongin alussa vielä aika kalliita. Nämä olivat todella suuria,kiinteitä ja kauniita,ja kuvittelin maunkin olevan aika olematon,sillä joskus sattuu sellaisia mansikoita.Nämä olivat kuitenkin todella makeita ja hyviä ja rasia(hieman yli ½ kiloa) väheni aika nopeasti....
Pari päivää ennen joulua täällä alkaa Hanukka,valon juhla.Siihen liittyvät oleellisesti munkit,ja kuten joka vuosi,myös tänä vuonna leipomot yrittävät parhaansa luodessaan vuotuista munkkikokoelmaansa... Kuvassa näkyvät ainakin vodka double espressso-munkki (valkosuklaaganache vodkalla ja tuplaspessolla sisäpuolella)chocolata bianco-munkki,pistaasisuklaamunkki,joitakin mainitakseni,ja siinä oli vain osa.Onneksi en ole lainkaan munkkien ystävä!
Luomumarketissa oli viime perjaintaina tuoretta kurkumaa.Näyttää aika lailla inkivääriltä paitsi että on keltaista. Kurkumalla on paljon terveydellisiä vaikutuksia.

keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Luumuiset ja piparimausteiset energiapatukat

Käyn pari kertaa viikossa kuntosalilla ja kuntoilun jälkeen syntynyttä energiavajetta paikkaamaan tarvitsen jotain hiilaripitoista,jossa on hyviä hiilareita.Teen aina patukkani itse,ja ne valmistuvat kuivurissa,mutta yhtä hyvin ne voi tehdä matalalämpöisessä uunissa ,jonka oviluukku on auki.Edellisiin patukoihini käytin Meyer-sitruunoita,mutta onkohan joulukuussa jotain,josta tulee halu tehdä hieman jouluisen makuisia patukoita ,kuten nämä....

Luumuiset ja piparimausteiset energiapatukat
  • noin 250 gr kuivattuja luomuluumuja ,kivenpoiston jälkeen
  • 1 kukkurallinen rkl piparimaustetta (täällä ostan mausteet kokonaisina ja jauhan itse)
  • 2 dl kookoshiutaleita
  • 3 liotettua Medjoul-taatelia
  • maun mukaan steviaa makeutukseen
  • 4 dl mantelijauhoa (tästä puolet oli mantelimaidon valmistuksessa syntynyttä mantelimurskaa)
  • 21/3 dl paahdettua quinoaa
Liotin luumuja ensin pienessä vesimäärässä joitakin tunteja ja lisäsin joukkoon myös taatelit. Laitoin luumut ja taatelit monitoimikoneeseen ,johon lisäsin ensin kookoksen,ja jauhoin seosta tasaiseksi. Lisäsin joukkoon piparimausteen ja stevian,ja mantelijauhon,ja käytin konetta vielä muutaman kierroksen.Otin massan pois koneesta ja lisäsin hyvin sekoittaen paahdetun quinoan.Massan laitoin silikoniseen patukkavuokaan,ja vuoka meni joksikin aikaa pakastimeen,kunnes patukat tulivat hyvin siitä irti. Tämän jälkeen patukat menivät kuivuriin,jossa ne kuivuivat yön yli.
Patukoista tuli kivasti sekä luumun että piparimausteen makuisia.

sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Rommilla maustettu hibiskusglögi

En ole pitkään aikaan osallistunut ruokahaasteisiin,mutta kun näin edellisen ruokahaastevoittajan, Chocochilin  Elinan, blogissa joulukuun ruokahaasteen aiheen,glögin,päätinkin osallistua.Illat ovat täällä nyt jo kylmiä,ja sisälläkin on illalla sen verran kylmää,että lämmin juoma on paikallaan (nyt juuri 16 astetta sisällä...). Glögejä olenkin viime aikoina keitellyt muutaman kerran;olen niihin käyttänyt pakastettuja mustaherukoita.

Tällä kertaa päätin tehdä hieman erilaisen glögin,ja pohjana käytin hibiskuksen kuivattuja kukkia. Hibiscus Sabrariffa-kukan verholehdistä tehty tee on  suosittua Jamaikalla,Meksikossa,Amerikan keski-ja eteläosissa, sekä Egyptissä ja pohjoisen Afrikan maissa.Hibiskusteen sanotaan alentavan verenpainetta sekä pahaa kolestrolia ja siinä on C-vitamiinia sekä antioksidantteja. Sisävalossa ottamani kuva vasemmalla hibiskuksen verholehdistä on huono,sillä luonnossa kuivattujen kukkien väri on paljon tummempi,ja hibiskuksesta lähteekin paljon väriä keitettäessä. Hibiskusteen maku on kirpeähkö,ja muistuttaa karpaloiden makua,joten se tarvitsee tarpeeksi makeutusta. Itse käytän hibiskusta paljon kylmissä juomissa kuumalla kaudella,ja juoman väri onkin ihana.Täälläpäin hibiskuksen kukkia myydään usein maustekaupoissa sekä myös terveyskaupoissa ,ja maailmalla niitä myydäänkin usein juuri terveelliseen ruokaan keskittyneissä kaupoissa.

Rommilla maustettu hibiskusglögi kahdelle
Oma rommini oli tätä mutta mikä
tahansa rommi on ok.


  • noin 1 dl hibiskuksen kuivattuja verholehtiä
  • 4½ dl vettä
  • 1 rkl glögimaustetta (käytin Suomesta tuomani pussin jämät.Siinä oli kanelia,inkivääriä,neilikkaa,kardemummaa ja pomeranssin kuorta)
  • 1/4 osa vaniljatangosta
  • makeutusta maun mukaan (yritän välttää sokeria,joten makeutukseni oli steviaa,mutta tähän sopisi hyvin ruokosokeri)
  • 1/3 dl rommia
Laita vesi,hibiskuksen kukat ,makeutus ja mausteet kattilaan ja kuumenna kunnes seos kiehahtaa.Ota pois tulelta ja anna mausteiden imeytyä nesteessa noin vartin,jonka jälkeen seos siivilöidään.  Glögi kiehautetaan uudelleen ja aivan lopussa siihen lisätään rommi. Ota pois liedeltä sen jälkeen kun rommi on lisätty. Tuli kyllä tarpeeksi lämmin olo tästä glögistä:)

lauantai 3. joulukuuta 2011

Jonkinlaiset bataattinamut

Ollessani pari päivää sitten jättimarketin mahtavalla hevi-osastolla(marketilla on ihan erillinen hevi-osasto,jossa erillinen sisään/uloskäynti ja kassat samoin),törmäsin siellä uuteen tuotteeseen.

Kyseessä oli Tekoa Farmsin bataattinamut,joita oli sekä tavallisesta että purppuranvärisestä bataatista tehtyjä.En ostanut,sillä ne sisältävät sokeria,mutta sain inspiksen.Vaikka nuo namut on selvästi tehty jostain bataattisoseesta,tein omani ihan eri tavalla eli ostin noin ½ kilon bataatin,jonka leikkasin ranskisten muotoisiksi.Laitoin astiaan ja lisäsin joukkoon tiivistettyä omenamehua (joka sisältää pelkästään omenaa ja on hieman siirappimaista)kanelia sekä muutaman tipan sitruunamehua ja teelusikallisen öljyä.

Annoin bataattipalojen jonkun aikaa marinoitua,jonka jälkeen ne päätyivät marinointiliemen kanssa kuivuriin.Ajattelin että ne pehmentyisivät mutta muutaman tunnin kuluttua niistä oli tullut sitkeitä! Todella hyvän makuisia,sillä marinointiliemi oli alkanuti imeytyä niihin,mutta todella sitkeitä eikä pehmeitä.Ei sitten auttanut muuta kuin kipata kaikki palat kattilaan,jonne lisäsin vielä jonkun verran tiivistettyä omenamehua ja vettä ja keitin palasia kokoon,kunnes neste oli enemmän tai vähemmän haihtunut.Hyviä niistä tuli,mutta ehkä soseuttamalla bataatit,ja lisäämällä tuo mehu+kaneliseos,sekä myös jonkun verran psylliumia,näistä saisi todella kivat namut. Vaikka Tekoa Farmin namuissa onkin sokeria,ovat ne kuitenkin parempi vaihtoehto tavanomaisille namuille.
Eilen tuli myös leivottua pitkästä aikaa.Tein omenatäytteisen Tosca-piirakan tuliaisviemiseksi,mutta tein myös ihan pikkuisen koepalan ja taikina oli tosi rapeaa ja hyvää. Taikinan ohje on sama kuin täällä,paitsi että korvasin puolet jauhoista mantelijauhoilla ja sokerina oli luomuruokosokeria.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...